• Početna >
  • Novosti >
  • Eko udruga „Jelenje vode“ osvojila nagradu za najbolju organizaciju civilnog društva u 2021. godini

Eko udruga „Jelenje vode“ osvojila nagradu za najbolju organizaciju civilnog društva u 2021. godini

Udruga mladih Feniks iz Oroslavja u Gradskoj knjižnici Oroslavje održala je 6. Festival volonterizma. Dodijeljene su volonterske nagrade u pet kategorija. Između ostalih,  Nagrada za najbolju organizaciju civilnoga društva dodijeljena je Eko udruzi „Jelenje vode“ iz Kraljevog Vrha, Općina Jakovlje.

Eko udruga „Jelenje vode“ sa sjedištem u Kraljevom Vrhu, Školska ulica 1, 10297 Jakovlje osnovana je 2017. godine u cilju promicanja, razvitka, zaštite i unapređenja svijesti djece, mladih i odraslih o potrebi očuvanja prirodnih pitkih voda i vodotoka, rijeka i mora, životinja, te kulturne baštine. Također, cilj udruge je i edukacija, odgoj i obrazovanje ciljanih skupina o potrebama volonterstva, međunarodnoj suradnji, znanosti i istraživanju, kao i održivom razvoju ruralnih i urbanih prostora, pružanju socijalne i humanitarne pomoći, te potrebi za sudjelovanjem u sportskim rekreacijskih vježbama i natjecanjima za poticanje zdravog načina života. Udruga djeluje u području odgoja i obrazovana djece, mladih, građana i obitelji o važnosti zaštite okoliša, sigurnosti ekološki zdrave vode i mogućnostima individualnog doprinosa zaštiti okoliša, preventivnom djelovanju u zaštiti zdravlja, planiranju, organiziranu i provođenju rada na očuvanju prirode i izvora pitke vode, prirodnih izvora i crpilišta vode, te uključivanje u rad drugih udruga i institucija u cilju zaštite okoliša.

Prisjetimo se nekih projekta  i  akcija provedenih od strane Eko udruge Jelenje vode:

Kako bi se ukazalo na rastući problem koji jednokratna plastika i plastične vrećice uzrokuju, Eko udruga Jelenje vode provela je projekt pod nazivom „Očuvajmo okoliš“ kojim je postavila nekoliko štandova na kojima su stanovnici Općine Jakovlje mogli zamijeniti 25 plastičnih vrećica ili 0,5 kg jednokratne plastike za 1 staklenu bocu za piće, a ujedno im je i uručen informativni-obrazovni letak. Namjera ovog projekta je nabava staklenih boca za piće, te tisak letaka o važnosti zaštite okoliša s osvrtom na plastične proizvode/ambalažu, u cilju osvještavanja građana o promociji akcije i zaštiti okoliša.

Eko udruga Jelenje vode kroz ovaj projekt želi educirati i potaknuti stanovništvo na temu zaštite okoliša i općeg dobra, te promovirati životni stil koji nastoji smanjiti količinu otpada u kućanstvima. Udruga želi potaknuti javnost na recikliranje i zaštitu okoliša, a ujedno doprinijeti općem dobru provođenjem građanskih inicijativa, te podjelom letaka u školama potaknuti djecu na očuvanje okoliša. Rješavanje problema plastike započinje djelovanjem pojedinca i unutar obitelji, a ovim projektom širi se svijest o vlastitoj odgovornosti i mogućnosti pojedinca da napravi sve za zaštitu i očuvanje okoliša. Iz svega navedenog, zaključiti da otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Cilj provedbe projekta je dodatno istaknuti i naglasiti kontinuirani porast problema zagađenja okoliša te potencirati ekološki aspekt življenja svakog pojedinca. Očekivani rezultati provedbe projekta su: povećan interes javnosti za recikliranjem, očuvanjem okoliša i obnovljivim izvorima energije, smanjenje količine plastičnog otpada u ukupnoj količini odvezenog otpada, povećan broj osoba koje koriste posebne spremnike i zelene otoke za razdvajanje otpada.

Eko udruga „Jelenje vode“ je na području Općine Jakovlje održala ekološku akciju “Očuvanje prirode, uređenje i čišćenje šuma i potoka u Kraljevom Vrhu“ dvije godine zaredom i pokazala kako se treba ponašati i odnositi prema prirodnom okruženju. Akcija pod imenom „I mi štitimo okoliš“ provedena je na području Općine Jakovlje 2019. godine s velikim odazivom i uspjehom, a Udruga je uspjela informirati građane i zamijeniti više od 11.000 plastičnih vrećica za preko 1.000 platnenih vrećica. Isti projekt ponovljen je i u 2020. godini sa iznimnim uspjehom. Udruga je i na području Kraljevog Vrha u Općini Jakovlje održala ekološku akciju “Očuvanje prirode, uređenje i čišćenje šuma i potoka u Kraljevom Vrhu“ dvije godine zaredom, te pokazala kako se treba ponašati i odnositi prema prirodnom okruženju.

U mjesecu studenom 2021. godine, proveli su završne akcije zamjene plastičnih vrećica za platnene vrećice na području Općine Pušća, grada Zaprešića, Općine Brdovec i Općine Jakovlje i tako prikupili preko 4500 plastičnih vrećica. Članovi Eko udruge Jelenje vode oduševljeni su odazivom mještana spomenutih područja jer su  ove godine ukupno prikupili i uklonili iz upotrebe preko 13500 plastičnih vrećica i preko 21 kg jednokratne plastike.

Mjesec prosinac 2021. godine započeli su održavanjem kino predstave za naše najmlađe i to  u Društvenom domu Kraljev Vrh te u Područnoj školi Igrišće u prisutnosti učiteljica. 

Održavanjem kino predstave završen je projekt "Poučno-kreativne i likovne radionice za djecu i mlade u Općini Jakovlje" .

U sklopu spomenutog projekta tokom ljeta su organizirane poučno kreativne radionice u kojima su djeca koristeći se re-cycle-me kutijama izrađivala predmete, životinje i vozila od reciklirajučeg materijala, te su imali mogućnost samostalno izraditi i oblikovati svog ljigavca, dok su u likovnim radionicama mogli pokazati svoje talente koristeći se kako vodenim tako i tempera bojama u oslikavanju unaprijed isprintanih slika ili samostalno zamišljenih slika. Svi sudionici su primili diplome za sudjelovanje. 

Osim prikupljanja plastike odbačene u okoliš, udruga djeluje i edukativno dijeljenjem letaka sa svim informacijama o štetnosti plastike i mogućnostima za njeno uklanjanje. Udruga se odaziva i sudjeluje na svim manifestacijama i priredbama drugih ekoloških udruga, te se aktivno prijavljuje na javne pozive Zagrebačke županije. Eko udruga „Jelenje vode“ hvalevrijedna je organizacija civilnog društva s područja Općine Jakovlje koja predanim radom i zalaganjem provodi značajne projekte na području Općine Jakovlje i šire kojima ostvaruje uspješne rezultate u području očuvanja okoliša i prirode.

Festival volonterizma se održava u sklopu projekta Lokalni volonterski centar „Orkas“, koji provodi Udruga mladih Feniks u suradnji s partnerima Krapinsko zagorskom županijom, gradom Oroslavjem, općinama Stubičke Toplice i Jakovlje, Osnovnom i Srednjom školom Oroslavje, Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovim putem upućujemo čestitke Eko udruzi „Jelenje vode“ na osvojenoj nagradi te im želimo još puno uspješnog djelovanju u cilju promicanja zaštite okoliša.