• Početna >
  • Novosti >
  • Projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa - Općina Jakovlje Općina tehnologije 21. stoljeća

Projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa - Općina Jakovlje Općina tehnologije 21. stoljeća

Vezano uz projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa  obavještavamo Vas da je Hrvatski Telekom d.d., 22. prosinca 2020. godine, pokrenuo nabavu za projektiranje i izgradnju optičkih FTTH mreža („ključ u ruke“).

Ovom objavom započela je provedba vrijednosno najznačajnije aktivnosti iz proračuna  zajedničkog projekta Grada Zaprešića te Općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, a koja se odnosi na projektiranje i izgradnju NGA mreža.

Hrvatski Telekom d.d.  će nakon isteka roka za dostavu ponuda evaluirati sve pristigle ponude te odabrati onu ekonomski najpovoljniju i s kojim ponuđačem će sklopiti ugovor o projektiranju i izgradnji FTTH mreža, a nakon čega započinje provedba ugovora, prvotno u dijelu projektiranja FTTH mreža (planirano ožujak 2021.).

Naime, početkom listopada Hrvatskom Telekomu d.d. uručeno je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega je 323,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Realizacijom ovih 13 projekata koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 148.774 stanova, te poslovnih i javnih korisnika iz udaljenih, rjeđe naseljenih i slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.

Hrvatski Telekom d.d. će zajedno sa partnerima projekte provoditi na područjima 10 županija, između ostalih, i na području Zagrebačke županije gdje su mu partneri gradovi Sveta Nedelja  s 16.731 i Zaprešić s 13.307 korisnika).

Temeljem zajedničkog Sporazuma Grad Zaprešić nositelj je projekta Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa, prihvatljivog za financiranje iz EU fondova, u područjima Grada Zaprešića te Općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, odnosno u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje.

Do kraja 2023. godine planirano je izgraditi optičke mreže koje će omogućiti brzinu od minimalno 100Mbit/s, što je posebno značajno za ruralna naselja gdje postojeća infrastruktura pruža isključivo osnovne brzine. Procijenjena vrijednost projekta za zaprešićki kraj u koji je uključena i Općina Jakovlje iznosi cca 65 milijuna kuna, od čega će 50% financirati Hrvatski Telekom d.d., a ostatak EU fondovi.