Provođenje preventivne Operativne akcije pod nazivom 'MIR i DOBRO'

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova prati i analizira stanje sigurnosti te javni red i mir povodom čega  će provoditi preventivnu Operativnu akciju pod nazivom "MIR i DOBRO“ .
Temeljna zadaća provođenja akcije je sprječavanje zlouporabe svih vrsta vatrenog oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, te pirotehničkih sredstava za zabavu kao što su petarde, rakete, topovska punjenja i druga eksplozivna sredstva, sa ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira kao i opće sigurnosti svih građana i imovine.
U vremenu od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine, policijski službenici Policijske postaje Zaprešić vršit će niz preventivnih i operativno preventivnih mjera i radnji, te Vas ovim putem želimo upoznati s najvažnijim odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, po kojem zakonu su pirotehnička sredstva sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele  se na kategorije:

 • Pirotehnička sredstva kategorije F1 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i stambenih zgrada. Mogu se osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u dugih prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba je dozvoljena građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.
 • Pirotehnička sredstva kategorije F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.
 • Pirotehnička sredstva kategorije F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.
 • Pirotehnička sredstva kategorije F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.
 • Pirotehnička sredstva kategorije T1 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u
  kazalištima) koja predstavljaju nizak rizik.
  . Pirotehnička sredstva kategorije T2 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u
  kazalištima) koja predstavljaju visok rizik, a kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem.
 • Pirotehnička sredstva kategorije P1 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja se ubrajaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potreba spašavanja  na moru te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sličnim djelatnostima, a služe za rastjerivanje ptica.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 osim petardi i redenika iz kategorije F3 mogu se prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva.
Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja građanima starijima od 18 godina.
Uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.
Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima NIJE DOZVOLJENA NABAVA NITI UPORABA petardi i redenika iz kategorije F2, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Javne vatromete mogu izvoditi pravne osobe i obrti koji od Ministarstva dobiju odobrenje za izvođenje javnih vatrometa.